Hiv is een virus dat het menselijke afweersysteem afbreekt. Een hiv-infectie is goed te behandelen en hoe eerder je weet dat je het hebt opgelopen, hoe beter. Zonder een snelle en juiste behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids.

Wat is het?

Hiv is het virus dat iemands afweersysteem afbreekt en kan leiden tot aids. Het virus zit in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Wanneer het afweersysteem niet meer opgewassen is tegen virussen en bacteriën die het normaal gesproken goed aankan is er sprake van aids. Je kunt hiv krijgen door te vaginale, anale en orale sex zonder condoom. Bij anale seks is de kans groter dan bij vaginale seks. Orale seks vormt een klein risico. De kans op overdracht is groter wanneer de slijmvliezen beschadigd zijn. Door contact met geïnfecteerd bloed bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie kan je ook hiv krijgen. Moeders kunnen hiv aan hun baby’s overdragen.

Heb ik het?

De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is de hiv-test. Het is verstandig je regelmatig te laten testen als je tot een risicogroep behoort en vaak onveilige seks hebt. Eén tot zes weken na het oplopen van hiv kunnen er klachten ontstaan die lijken op gewone griep en kunnen één tot zes weken aanhouden. Dat kan aanleiding zijn om je te laten testen.

Klachten

  • Als je net besmet bent kun je verschijnselen krijgen die lijken op griep: koorts, algehele malaise of huiduitslag.
  • Gevorderde hiv-infectie: vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten, diarree, kortademigheid, huiduitslag.

Behandeling

Hiv virus zal voor altijd in het lichaam aanwezig blijven. Met hiv-remmers kan het goed worden onderdrukt. Het is belangrijk dat de hiv-remmers altijd trouw worden geslikt. Iemand met hiv blijft onder controle van een hiv-behandelaar. Je blijft gezonder en hebt veel minder kans om hiv op iemand anders over te dragen wanneer je snel start met een behandeling.

Advies

  • Onveilige seks gehad? Laat naast een hiv test ook een algemene soa-test doen. Iemand met hiv loopt meer risico op een andere soa. Ook heeft iemand met een andere soa een hogere kans op hiv.
  • Heb je hiv, maak dan snel een afspraak met een hiv-behandelaar: hoe eerder je met je behandeling met hiv-remmers begint, hoe beter.
  • Waarschuw je sekspartners sinds je laatste hiv-negatieve uitslag. Vind je dat moeilijk, bespreek dat dan met de arts of verpleegkundige.
  • De incubatietijd voor HIV is 4 weken
Klik hier om uw HIV soa-test te bestellen.