Wratten op penis, vagina en rond de anus zijn een soa en worden genitale wratten genoemd. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Iemand die het HPV-virus bij zich draagt en zelf geen klachten heeft, kan het ongemerkt doorgeven.

Wat is het?

Genitale wratten zijn wratten op en rond de penis, vagina of anus. Genitale wratten zijn onschuldig. Het virus is niet alleen te krijgen door direct contact van de geslachtsdelen of anus, maar ook via indirect contact door middel van iemands vingers of een gebruikte handdoek.

Heb ik het?

Enkele weken tot maanden nadat je in contact bent gekomen met het HPV-virus kunnen de genitale wratten ontstaan. De wratten beginnen klein en kunnen groeien zich verder uitbreiden. Het gebruik van condooms tijdens de sex beschermt niet 100% tegen genitale wratten. Dit komt omdat de huid rondom de geslachtsdelen het virus ook kunnen uitscheiden.

Klachten

  • Wratten rondom vagina of penis.
  • Niet-zichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond.
  • Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks).
  • Jeuk, pijn, branderig gevoel.

Genitale wratten & HIV

Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Dit komt vooral voor bij een hiv-infectie. De wratten zijn dan ook vaak moeilijker te behandelen.

Behandeling

In veel gevallen verdwijnen de wratten spontaan. Er kunnen soms jaren overheen gaan voordat dit het geval is. Behandeling van de genitale wratten is alleen nodig als ze veel last geven. De behandelmethodes zijn het aanbrengen van zalf voor vijf tot zestien weken of vloeistof aanbrengen op de wratten. Een arts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of –snijden. De wratten kunnen hierna weer terug keren, omdat het virus niet uit je lichaam verdwijnt.

Advies

  • Raak de wratten zo min mogelijk aan.
  • Gebruik een condoom bij wisselende sekspartners
  • Vertel een vaste partner dat je het virus bij je draagt