Een Candida infectie wordt niet gezien als een soa en is vaak onschuldig. Het kan echter in sommige gevallen bij vrouwen voor veel ongemakken zorgen. Vrouwen die niet in de menopauze zitten hebben we meeste kans om een Candida infectie op te lopen. Daarnaast kan het bij mannen zorgen voor een ontsteking van de eikel.

Wat is het?

Candida is een verkorting benaming van de aandoening candidiasis. Het is een schimmelvorm die wordt veroorzaakt door een bepaald soort gist. Dit is de reden dat het ook wel schimmelinfectie wordt genoemd. De gist genaamd candida albicans is aanwezig op het lichaam bij bijna iedereen. Het is te vinden op de huid rond de darm, mond en geslachtsdelen en geeft in de meeste gevallen geen klachten.

Heb ik het?

De meest voorkomende klachten bij een candida infectie zijn witte brokkelige afscheiding en jeuk. Bij vrouwen kan het soms leiden tot een branderig gevoel of pijn bij het plassen en vrijen. Mannen hebben soms last van een ontsteking van de eikel. Dit kan dan leiden tot een jeukend en felrode eikel. Door een uitstrijk te maken van de vagina of penis kan er eenvoudig getest worden op Candida.

Klachten

  • Candida op het mondslijmvlies is erg pijnlijk, ook wel bekend als mondspruw.
  • In de vagina kunnen de klachten bestaan uit irritatie van de huid en slijmvliezen, hevige jeuk en gelige afscheiding.
  • In de darmen kan iemand last krijgen van slikproblemen, maagpijn, zuurbranden, darmkrampen, diarree en bloedingen.
  • Op de huid zoals op de eikel, kan de huid rood, vochtig en schilferig zijn en kunnen er op de huid kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan.
  • Het kan ook in het bloed terecht komen. Hierdoor ontstaat een levensbedreigende infectie, die ontstekingen aan de nieren en de lever veroorzaakt.

Behandeling

Candida is goed behandelbaar met schimmeldodende middelen. In de meeste gevallen is lokale behandeling door middel van crème genoeg. In sommige gevallen wanneer de Candida blijft terug komen zullen er tabletten worden voorgeschreven door de arts. Het is wel belangrijk om eerst een test uit te voeren om aan te tonen dat het daadwerkelijk Candida is, om vervolgens te starten met de behandeling.

Advies:

  • Waarschuw alle sekspartners sinds u de infectie heeft opgelopen
  • De incubatietijd van Candida is 21 dagen.