Omtrent thuis testen en SOA’s zijn veel vragen. Wij verzoeken u eerst de veel
gestelde vragen hieronder te bekijken voordat u de klantenservice ter hulp vraagt.

Uitslag SOA test

De uitslag wordt bepaald binnen twee werkdagen nadat het afname materiaal in het laboratorium is aangekomen. 

Een negatieve testuitslag houdt in dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een infectie. Wanneer de test is gedaan binnen drie weken (voor chlamydia en gonorroe) na onveilig seksueel contact, kan er wel sprake zijn van een infectie die op dat moment nog niet aantoonbaar is. Het is dan zinvol om de test op een later moment te herhalen.

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor zullen wij contact met u opnemen om de best mogelijke behandeling af te stemmen. Er zijn ook mogelijkheden om online een dokter te raadplegen via Constamed.

De uitslag van de SOA test wordt naar uw email gestuurd waarmee u de bestelling heeft geplaatst. 

De email met de uitslag komt soms in de spamfilter terecht, daarom raden wij aan deze eerst te checken voor u contact met ons opneemt. Mocht uw uitslag hier niet te vinden zijn neem dan contact met ons op.

Partner waarschuwing

Als u een infectie heeft, dan is de kans groot dat uw (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom uw (ex-)sekspartner(s) via De SOA Tester. Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat u uw (ex-)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met anonieme partnerwaarschuwing kan De SOA Tester voor u volledig anoniem een e-mail of sms versturen naar uw (ex-)sekspartner(s). Geef hierbij aan voor welke soa-test u een positieve uitslag heeft ontvangen.

Kenmerken van SOA's

Er zijn verschillende soa’s. Meer informatie hierover vindt u op ‘Over soa’s’. De klachten van de verschillende soa’s variëren. U kunt een soa hebben zonder er iets van te merken. Of de klachten, ook wel soa-symptomen genoemd, zijn zo vaag dat u er geen last van heeft. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een soahebben. Als er klachten zijn, gaat het meestal om:

 •      Afscheiding (soms pus) uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en apart ruiken.
 •      Branderig gevoel, irritatie, pijn tijdens of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
 •      Zweertjes, wratjes of blaasjes op penis, vagina, anus of mond.
 •      Jeuk in het schaamhaar, aan eikel, schaamlippen of anus.
 •      Gezwollen klieren in de liezen.
 •      Pijn in één of beide (bij-)ballen.
 •      Pijn in de onderbuik.
 •      Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in.

Deze klachten kunnen ook een symptoom zijn van andere ziekten. Ga bij klachten naar uw huisarts of de soa-polikliniek van de GGD.

Nee, er zijn niet altijd klachten of symptomen. U kunt een soa, zoals bijvoorbeeld chlamydia, hebben zonder dat u er iets van merkt. Of de klachten, ook wel soa-symptomen genoemd, zijn zo vaag dat u er geen last van heeft. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een soa hebben.

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. De meeste soa’s worden overgedragen bij onveilig vrijen:

 •      vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina);
 •      anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus);
 •      orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje;
 •      gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kunt u oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als u voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

HIV

Een hiv test toont aan of je hiv-positief bent. Het is een bloedtest. Het duurt tot drie maanden voordat hiv in je bloed kan worden aangetoond. Dan is de uitslag pas volledig betrouwbaar. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts.

De SOA zelfafnametest van De SOA Tester

Als u uzelf liever thuis wil testen, dan kan dat. Er zijn soa testen waarbij u zelf ook thuis direct de uitslag kunt aflezen. Dat lijkt makkelijk, maar het heeft een nadeel: deze testen zijn niet erg betrouwbaar. Met als gevolg dat u bijvoorbeeld onterecht denkt dat u geen soa heeft. De SOA Tester biedt u een betrouwbaar alternatief: een laboratoriumtest die u thuis afneemt, maar waarbij het materiaal in het laboratorium wordt getest en u snel en discreet een betrouwbare uitslag krijgt. Onze soa laboratoriumtesten zijn dezelfde als uw huisarts voor u zou aanvragen.

Met een soa thuistest of zelftest leest u zelf de uitslag af. Dat lijkt makkelijk, maar het heeft een nadeel: deze testen zijn niet erg betrouwbaar. Met als gevolg dat u bijvoorbeeld onterecht denkt dat u geen soa heeft. De testen van De SOA Tester zijn testen die u thuis afneemt, maar waarbij het afnamemateriaal in het laboratorium wordt getest en u snel en discreet een betrouwbare uitslag krijgt. Het laboratorium van De SOA Tester is ISO-geaccrediteerd en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Verder voldoen de soa-testen van De SOA Tester aan de criteria en standaarden die huisartsen en GGD’s hebben gesteld. Dan weet u zeker dat uw uitslag betrouwbaar is.

De soa-zelfafnametest van De SOA Tester is anoniem. U ontvangt het testpakket in een discrete verpakking (blanco envelop) op een adres naar keuze. U voert de soa-test zelf thuis uit en stuurt het afgenomen materiaal makkelijk in een meegeleverde envelop naar ons laboratorium. Om uw privacy te waarborgen, staat op het bankafschrift alleen het factuur- en ordernummer vermeld. De factuur ontvangt u per e-mail. In de onderwerpregel van de e-mail is het factuurnummer te zien. De uitslag staat vervolgens in het beveiligde uitslagenportaal van Comicro voor u klaar.

Bij elke test zit een uitgebreide afname instructie. Daarnaast bieden wij ook instructie video’s aan, klik hier om deze te bekijken

Voor een betrouwbaar test restultaat is het beter om een zelf afstrijk af te nemen middels een wattenstaafje.

Privacy & Anonimiteit

Anonimiteit  is een belangrijk punt voor De SOA Tester. Daarom worden alleen de minimaal vereiste gegevens gevraagd zoals : je naam, geboortedatum, geslacht je postadres (dit om het pakketje te kunnen verzenden) en je mailadres en je telefoonnummer om je bestelling te bevestigen. Deze gegevens worden alleen gebruikt om je bestelling te verzenden en ze worden vervolgens 2 weken na je bestelling verwijderd. Ongevraagd post of het delen van gegevens wordt nooit gedaan zonder toestemming.

Verpakking & Verzending van de SOA-test

Anonimiteit voor onze klanten is een heel belangrijk punt door De SOA Tester. Het doel is daarom om zo discreet mogelijk de testen aan te bieden. Dit doen we door de pakketjes in een blanco enveloppe te verzenden. Op deze enveloppe staat geen logo of bedrijfsnaam op, alleen jouw naam en adresgegevens.

Het is mogelijk om de SOA test af te halen bij ons kantoor in Amsterdam. Neem contact met ons op om hiervoor een afspraak te maken. 

Uw bestelling wordt binnen 2 werkdagen bezorgd wanneer de bestelling is geplaatst. U ontvangt een e-mail van ons met daarin de track and trace gegevens van je zending zodra het pakket is verzonden. Heb je geen track and trace ontvangen controleer je spambox of neem contact met ons op.

Wanneer kan ik een SOA test afnemen?

Dit kan omdat, ongesteld zijn de uitslag van je test niet beïnvloedt . Verwijder wel een ingebrachte tampon voorafgaand aan de afname.

Wacht 2 weken met testen van Chlamydia, Gonorroe en Trichomona na inname van de laatste antibiotica tablet.