Pijn tijdens het hebben van seks heeft voor vrouwen en mannen vaak verschillende oorzaken. Bij mannen is dit vaak een lichamelijke oorzaak en ze moeten hier niet te lang mee rond lopen. Voor vrouwen is de oorzaak vaak lichamelijk maar soms spelen psychologische componenten ook een rol. In dit stuk wordt er dieper op deze verschillende oorzaken ingegaan. 

Oorzaken van pijn tijdens de seks bij mannen

Soms is bij mannen de voorhuid te nauw wat er voor zorgt dat ze pijn hebben tijdens de seks. De voorhuid schuift dat moeilijk om de eikel heen. Dit kan verholpen worden door het smeren van een speciale crème die de voorhuid oprekt. Naast een te nauwe voorhuid, kan het toompje ook te kort zijn. Dit is het stukje huid dat de voorhuid met de eikel verbindt. Verder kan de eikel ook geïrriteerd raken wanneer je te veel masturbeert of te veel seks hebt. De huid van de penis wordt dan schraal. 

Een SOA zoals Chlamydia of Gonorroe, kan klachten geven bij het plassen geven of een geïrriteerd gevoel in de plasbuis of teelbal. Daarnaast kunnen deze SOA’s pijnklachten geven tijdens de seks, de zaadlozing kan hierdoor erg pijnlijk zijn. Mochten de pijn tijdens de seks plotseling ontstaan zijn en daarnaast heb je ook andere klachten die bij een SOA passen, dan raden wij u aan een SOA test te doen.  

Dus oorzaken voor pijn tijdens de seks bij mannen zijn dus:

De voorhuid is te nauw
Het toompje is te kort
Geïrriteerde eikel
SOA

Oorzaken van pijn tijdens de seks bij vrouwen

Pijn tijdens de seks bij vrouwen kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar het kan ook veroorzaakt worden door spanning of stress. Veel vrouwen ondervinden pijn wanneer ze voor de eerste keer seks hebben. Vaak is de vagina nog te droog, maar kan ook veroorzaakt worden door spanning. De spanning zorgt er namelijk voor dat de bekkenbodem te veel is aangespannen en hierdoor is de vagina te nauw. Dit kan verholpen worden door te zorgen dan de vagina goed vochtig is en dat je ontspannen bent. 

De vagina wort vochtiger wanneer je zelf opgewonden genoeg bent, daarnaast wordt de vagina door de opwinding wat langgerekter. Dit zorgt ervoor dat de penis de baarmoedermond niet raakt tijdens de seks. Wanneer dit wel gebeurd kan dit een gevoel geven in de onderbuik. Verder kan een SOA pijn geven bij een vrouw tijdens de seks. Daarnaast kan een SOA ook zorgen voor bloedverlies na de seks.

Pijn tijdens de seks bij vrouwen komt dus door:

De eerste keer
Verhoogde bekkenbodemspier spanning
Niet opgewonden/vochtig genoeg
Penis komt te diep
SOA

Oorzaken van pijn tijdens de anale seks

De anus wordt niet vochtig bij opwinding, dus zorg ervoor dat er voldoende glijmiddel is gebruikt. Wanneer je dit niet gebruikt kan het ruw aanvoelen en makkelijker beschadigen.

Daarnaast moet je de kringspier kunnen ontspannen. Wanneer je dit niet bent is het pijnlijk om anale seks te hebben. Wanneer je al vaker anale seks hebt gehad maar het gaat opeens pijn doen, kan dit veroorzaakt worden door een SOA. 

Oorzaken van pijn tijdens de anale seks komen dus door:

Te weinig glijmiddel
Te gespannen
SOA