De meeste mensen gaan ervan uit dat het antwoord op deze vraag: “Nee!” of “Het is onmogelijk!” is. Dit is echter niet altijd het geval, het is mogelijk om als maagd drager van een SOA te zijn en deze vervolgens te verspreiden. Een maagd is iemand die nog nooit betrokken is geweest bij het hebben van vaginale gemeenschap met een ander persoon. Het hebben van vaginale gemeenschap is niet de enige manier waarop een SOA overgedragen kan worden. Er zijn namelijk ook tal andere manier waarop iemand besmet kan raken met een SOA. 

Op welke manieren kun je een SOA oplopen? 

De meest voorkomende manier waarop iemand een SOA oploopt is door het hebben van vaginale of anale geslachtgemeenschap. Daarnaast zijn er ook andere seksuele activiteiten die een SOA kunnen verspreiden. Via droge seks, orale seks en masturbatie is het mogelijk om een SOA over te dragen. 

SOA vanaf de geboorte 

Sommige mensen worden geboren met een SOA. Een persoon kan bijvoorbeeld geboren zijn met een vorm van herpes en door middel van orale seks, bestaat de kans dat de herpes wordt overgedragen. Dit kan als gevolg hebben dat de partner een seksueel overdraagbare aandoening heeft opgelopen, ondanks het feit dat beiden personen nog maagd zijn.

‘Droge seks’ 

Droge seks, zijn andere seksuele handelingen buiten vaginale of anale geslachtgemeenschap waarbij het mogelijk is om seksueel overdraagbare aandoeningen te verspreiden. Er zijn verschillende soorten seksueel overdraagbare aandoeningen die alleen contact met de huid nodig hebben om zich te verspreiden. Sommige vormen van herpes en genitale wratten hoeven niet door lichaamsvloeistoffen te worden gedragen om een persoon te infecteren. Tijdens orale seks is de kans wel kleiner om geïnfecteerd te worden met deze vormen van herpes en genitale wratten. Daarnaast is het ook mogelijk om deze SOA’s op te lopen via het delen van badhanddoeken, ook al is er geen seksuele activiteit verricht toch lopen deze mensen het risico om besmettelijke bacteriën over te dragen. 

Op wat voor manier kunnen SOA’s nog meer worden verspreid? 

Een manier om SOA’s over te dragen is via bloedtransfusies of bij incidenten waarbij eerste hulp wordt verleend en vuile of geïnfecteerde naalden worden gedeeld.