Jonge en oudere vrouwen nemen steeds vaker een spiraal als anticonceptie middel. Eén op de zes vrouwen tussen de 18 en 49 jaar gebruikte deze vorm van anticonceptie in 2017. Het plaatsen van een spiraal kan heel gevaarlijk zijn als de vrouw een SOA heeft. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en ontstoken eileiders. Het is daarom belangrijk een SOA-test af te nemen voor je een spiraal neemt als je niet zeker bent dat je geen SOA hebt.

De spiraal beschermt niet tegen SOA’s

Een spiraal moet er voor zorgen dat de vrouw niet zwanger wordt. Er zijn verschillende spiralen beschikbaar voor vrouwen. Het is een T-vormige kunststof voorwerp van ongeveer drie tot vier centimeter. De spiraal kan ook gebruikt worden bij vrouwen die hevige menstruatie klachten hebben. Een grote misverstand rondom het anticonceptiemiddel is dat het ook beschermd tegen SOA’s. Dit is echter niet het geval. 

Spiraal plaatsen kan ernstige gevolgen hebben als je een SOA hebt

Het is belangrijk om zeker te weten dat je SOA vrij bent wanneer je een spiraal wilt plaatsen. Tijdens het plaatsen van de spiraal komt hij langs de vagina en de baarmoedermond. De spiraal kan dan bacteriën of virussen uit de vagina meenemen naar de binnenkant van de baarmoeder. Vanuit de baarmoeder kunnen deze bacteriën en virussen zich weer verder verspreiden in het lichaam. Dit kan leiden tot het ontsteken van beide eileiders of het ontsteken van het baarmoederslijmvlies. Je kan hier heel erg ziek van worden en het kan tot ernstige gevolgen leiden. Het begint met hevige buikpijn en koorts wat ook wel PID (Pelvic Inflamatory Disese) wordt genoemd. Deze ontstekingen hebben vaak als gevolg dat de eileiders beschadigd zijn. Deze beschadigingen geven een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voor het plaatsen van een spiraal je altijd laat testen een SOA test als je ooit onveilig sekscontact hebt gehad.

Laat je zo snel mogelijk testen als je binnenkort een spiraal plaatst.

Laat je binnenkort een spiraal plaatsen en wil je snel weten of je geen SOA hebt? Bestel dan een SOA-test bij De SOA Tester. De soa-testen van De SOA Tester worden na afname getest in een ISO geaccrediteerd laboratorium. Hierdoor kunnen wij tegen een lagere prijs dan de GGD of huisarts, een betrouwbaarheid van 99.64% garanderen. De afname van de SOA-test doe je thuis. Vervolgens verstuur jij het afnamemateriaal kosteloos naar het laboratorium. Binnen enkele dagen ontvangt u uw uitslag. Op deze manier test je eerder, eenvoudiger en bovendien anoniem