Hoe zorg je ervoor dat je geen soa krijgt?

Er zijn vaak vele misverstanden over hoe men aan een soa kan komen. Soa’s worden het meeste overgedragen via contact tussen slijmvliezen. Deze zitten in de penis, vagina, anus en de keel. Andere manieren om soa’s over te dragen zijn via bloed, vaginaal vocht en sperma. Het grootste risico om een soa te krijgen is wanneer de slijmvliezen zonder bescherming met elkaar in contact komen tijdens verschillende seksuele handelingen.

Met de volgende manieren en maatregelen voorkom je een soa:

Wanneer je je partner alleen streelt, zoent, knuffelt, of masturbeert.

Wanneer je een condoom gebruikt bij het pijpen.

Wanneer je een beflapje gebruikt bij het beffen of rimmen.

Wanneer je een condoom gebruikt bij vaginale penetratie met de penis.

Wanneer je een condoom gebruikt bij anale penetratie met de penis.

Wanneer je zeker weet dat jij en je vaste partner geen soa hebben en jullie beide nooit onveilige seks hebben met een ander.

Wat zijn de risico’s van onveilige seks?

De grootste risico’s bij onveilige seks zijn het oplopen van een soa of ongewenste zwangerschap. Hieronder zijn de meest voorkomende risico’s in Nederland op een rijtje gezet aan de hand van verschillende onveilige seksuele handelingen.

Zoenen: wanneer je partner een koortslip heeft is er risico op herpes. 

Aftrekken of vingeren:wanneer je je  eigen geslachtsdeel niet gelijk aanraakt na de handeling voor dat je je handen hebt gewassen zijn deze seksuele handelingen veilig voor hiv en andere soa’s. Ook moeten de handen schoon zijn voordat ze de seksuele handeling uitvoeren mocht er toch sperma, bloed of voorvocht op de handen aanwezig zijn dan is er risico op hiv en andere soa’s.. 

Pijpen en beffen:wanneer er geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond is gekomen is de kans zeer gering dat je hiv oploopt. Er is een grotere kans dat je andere soa oploopt zoals: Gonorroe, Hepatitis B, Chlamydia en Syfilis. 

Kontlikken (rimmen):Wanneer de tong de slijmvliezen van de anus heeft geraakt is er een hoog risico op hepatitis A en B. Daarnaast is er ook een risico op andere soa’s.

Onbeschermde penetratie (neuken):Wanneer de penis de vagina of anus penetreert zonder condoom, is er een risico voor beide personen op het besmet worden met hiv en andere soa’s.