Zo’n 70 jaar geleden werd Gonorroe niet als een serieuze infectie gezien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het afgedaan als een verkoudheid of een griepje. Men zei neem wat penicilline en het is is over. Men noemde het in die tijd ook wel “de klap” genoemd. Er zijn twee verschillende theorieën waar deze naam vandaan komt. De eerste is dat het een afleiding is van het woord clapier. Dit is het Oudfranse woord voor bordeel. De reden zou zijn, omdat veel mannen daar vroeger gonorroe opliepen. De andere theorie is dat Gonorroe behandelbaar was door met beide handen tegen de penis aan te klappen. Men pus sloeg met één klap de pus uit de urinebuis.

Vandaag de dag kijkt men heel anders naar Gonorroe. Het is een epidemie en het aantal infecties neemt nog altijd jaarlijks toe. Het aantal Gonorroe diagnoses zijn met 13 procent toegenomen in Nederland. Het gaat hier in totaal om ongeveer zesduizend gevallen per jaar. Volgens Gail Bolan, directeur van de afdeling soa-preventie van het Centers for Disease Control (CDC), is Gonorroe door de jaren heen resistent geworden tegen bijna alle antibiotica waarmee het ooit behandelbaar was.

Mensen van alle leeftijden kunnen Gonorroe krijgen, maar het komt vooral voor bij jonge mensen tussen de 18 en 24 jaar oud. Een andere grote risicogroep zijn mannen die seks hebben met mannen. De bacterie neisseria gonorrhoeae, valt lichaamsdelen aan die slijmvliezen bevatten. Dit leidt tot een Gonorroe infectie. Men kan het niet alleen krijgen in de slijmvliezen in de penis, vagina en anus, maar ook de mond, keel en ogen.

De meest voorkomende symptomen zijn dat een week tot dertig dagen na de infectie je last kunt krijgen van gele pus, jeukende rode geslachtsdelen, een branderig gevoel tijdens het plassen. In veel gevallen merk je niks als je toch de infectie hebt, dit is vooral bij vrouwen het geval. Het is beter om niet tot wachten tot je last hebt van de symptomen na je seks hebt gehad met een nieuwe partner. Het kan namelijk zo zijn dat je nooit last zult krijgen van de symptomen.

Het niet behandelen van Gonorroe kan ernstige gevolgen hebben. Bij jongens kan het twee verschillende ernstige gevolgen hebben. De eerste is littekens op je urinebuis en het ergste geval is dat de buizen in de testikels gaan ontsteken. Dit geeft het gevoel dat je continu in je ballen wordt getrapt. Bij vrouwen kan de bekken gaan ontsteken en kan het zorgen voor onvruchtbaarheid. Nadat Gonorroe steeds resistenter wordt voor verschillende antibiotica, zijn er in 2018 een aantal medische doorbraken geweest die Gonorroe makkelijk behandelbaar kunnen maken. Totdat hier meer informatie over beschikbaar wordt is het belangrijk om geen risico te nemen. Laat je daarom testen na onveilige seks met een nieuwe bedpartner.