Uit de recente rapportcijfers van Kenniscentrum Rutgers over onze seksuele gezondheid blijkt dat men in Nederland steeds meer onveilige seks heeft des te ouder men wordt. Daarnaast is er een flinke stijging in onveilige seks gedurende een onenightstand. Het seks hebben zonder condoom wordt steeds populairder. Het daarom belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa.

In totaal namen er 17.000 volwassenen deel aan het onderzoek van seksuele gezondheid in Nederland. Hieruit bleek dat 42 procent van de mannen onveilige seks had tijdens hun laatste onenightstand. Voor de vrouwen is was dit 55 procent in 2018.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat onveilige seks toeneemt naarmate we ouder worden. Vooral bij de dertigers is goed zichtbaar dat onveilige seks vaker voorkomend bij een nieuwe bedpartner. Een op de drie stellen kiest ervoor om in het begin van een langdurige relatie veilige seks te hebben. Hier komt vaak snel een einde aan zonder dat beide personen getest zijn op een soa. Dit zorgt ervoor dat de kans op soa’s en ernstige gevolgen toeneemt.

De meest voorkomende soa in 2018 was Chlamydia. Vog jaar had van iedereen die zich had laten testen 14,3 procent een chlamydia-infectie. De afgelopen jaren was er altijd een stijging is het percentage heteroseksuele vrouwen met Chlamydia. Bij homoseksuele mannen was dit ook het geval. Opvallend is dat tussen het jaar 2017 en 2018 het voor beide groepen stabiel is gebleven. Dit was al zo in de voorgaande jaren voor de heteroseksuele mannen en homoseksuele vrouwen.