De SOA Tester is van mening dat het beter is om SOA’s te voorkomen dan te genezen. Om deze reden raden wij u altijd aan om in het begin van uw relatie gebruik te maken van voorbehoedsmiddellen. Hieronder vindt u informatie die u kan helpen bij het voorkomen van SOA’s door gebruik te maken van voorbehoedsmiddelen.
U kunt een soa oplopen door onveilig te vrijen met iemand die besmet is. Het is onveilig als er contact is tussen de slijmvliezen van de penis, de vagina, de anus, de keel of de mond. Voorbeelden zijn:
-Vaginale of anale seks (contact tussen penis en anus) zonder dat er gebruik wordt gemaakt van condoom,
– Orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) zonder condoom of beflapje.
– Door het gebruik te maken van een vibrator of dildo direct na iemand anders gebruikt.
– Daarnaast kan de SOA ook worden overgebracht door contact met besmette vingers.
Veilig vrijen is de beste manier om soa’s te voorkomen, belangrijk is om contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina, anus en mond te vermijden. Tongzoenen en elkaar met de vingers bevredigen is over het algemeen veilig. Zorg dat er geen bloed, sperma, voorvocht (vocht dat voor het klaarkomen uit de penis komt) of vaginaal vocht op het slijmvlies van de ander komt. Dat verhoogt de kans op overdracht van soa’s. Gebruik daarom bij penis-vagina-seks en penis-anus-seks altijd een condoom. Neem geen risico’s omdat een sekspartner dat graag wil. Kies je eigen weg.
‘Het condoom vangt de zaadcellen op zodat deze niet in de vagina komen. Daardoor wordt zwangerschap voorkomen.
Een groot voordeel van het condoom is dat het ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
Gebruik een condoom niet na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Ga een condoom niet eerst testen. Daardoor beschadigen condooms.
Doe het condoom om je stijve penis.
Doe het op tijd om, voordat de penis met de vagina in aanraking komt. Er kan namelijk al vóór het klaarkomen zaadhoudend vocht uit de penis vrijkomen.
Scheur de verpakking van het condoom voorzichtig open. Let daarbij op dat het condoom niet scheurt of beschadigt. Wees voorzichtig met scherpe nagels en ringen en gebruik geen tanden of schaar.
Het condoom is opgerold en vormt een soort rubber ring. Pak het topje van het condoom, midden in de ring. Zorg dat je het condoom aan de juiste kant vastpakt, zodat de rand naar buiten afrolt. Als je het condoom binnenstebuiten aanbrengt, kan je het niet afrollen. Neem dan een nieuwe.
Knijp met één hand het topje goed dicht en rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af. In het topje blijft zo genoeg ruimte over voor het zaad.
Na het klaarkomen is het belangrijk dat er geen zaad uit het condoom lekt. Zorg daarom dat je de penis uit de vagina (of anus of mond) terugtrekt, vóórdat de penis verslapt. Houd daarbij de rand van het condoom vast, om te voorkomen dat het van de penis afglijdt.
Leg een knoop in het condoom en, gooi het weg (in de vuilnisbak, niet in het toilet). Was daarna je handen. Zo voorkom je dat je alsnog zaadcellen via je handen op de vagina overbrengt (of op andere slijmvliezen waardoor je soa kan overbrengen).
In dit filmpje op soaaids.nl zie je hoe je condooms gebruikt.
Er bestaat ook een vrouwencondoom. Dit is een plastic zakje met twee ringen van rubber: één ring rond de opening en één rond de bodem van het zakje. Het zakje breng je vóór het vrijen in de vagina en vangt zo het zaad op.
Als je nog nooit een condoom hebt gebruikt, is het goed om er eerst mee te oefenen. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen leren hoe je een condoom gebruikt.
Stel het aanschaffen van condooms niet uit. Koop ze bij de drogist, apotheek of supermarkt. Of bestel ze via internet. Zorg dat je altijd een condoom bij je hebt (in het nachtkastje, in je broekzak, tasje of toilettas, ook als je op reis bent of op vakantie).