Hepatitis B is een infectie van de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Een behandeling is cruciaal voor het voorkomen van blijvende schade aan de lever.
Het hepatitis B-virus dringt zich via de slijmvliezen van de geslachtsorganen naar binnen. Vervolgens wordt het virus verspreidt via de bloedbaan naar de lever en veroorzaakt het een ontsteking. Door middel van vaginale en anale sex wordt het hepatitis B-virus vooral overgedragen. Bij orale sex is er een kleine kans op overdracht. Naast dat het seksueel overdraagbaar is kan je ook besmet worden met hepatitis B via bloed, bijvoorbeeld via naalden, drugsgebruik, gedeelde scheermesjes of tandenborstels. Zwangere vrouwen kunnen het virus overdragen op hun kind.
De meeste mensen die besmet zijn met hepatitis B ervaren geen klachten. Het duurt gemiddeld twee tot drie maanden na het moment van de infectie dat de klachten ontstaan. De duur van de klachten is enkele weken tot zes maanden. Iemand kan nog maandenlang moe blijven, nadat alle klachten zijn verdwenen.
Acute hepatitis B gaat meestal zonder het gebruik van medicijnen binnen een half jaar vanzelf over. De focus ligt hier dan op rust en gezonde voeding. Iemand kan soms drager van het virus en kan andere mensen besmetten dit komt omdat er dan een chronische infectie is ontstaan. Er bestaat dan nog steeds een kans dat het virus verdwijnt uit het lichaam. Een drager van de chronische infectie kan medicijnen krijgen om het virus af te remmen.