90 % van de mannen die seks hebben met mannen en 5% van alle vrouwen hebben anale seks. Anale seks is het binnentreden van de penis in de anus. Anale seks brengt verschillende risico’s met zich mee.

Risico op een SOA tijdens anale sex

De anus wordt niet zoals een vagina vochtig bij opwinding, doordat de anus droog blijft is er meer kans op weefselbeschadiging aan de binnenkant. Door kleine microbeschadigingen kan een bacterie of virus makkelijker in contact komen met het bloed en zo makkelijker het lichaam binnendringen. Anale seks maakt je dus gevoeliger voor het oplopen van een SOA. Zo is het bijvoorbeeld zo bij HIV dat je 30x meer risico loopt tijdens anale seks dan vaginale seks. Dit geldt niet alleen voor HIV, maar ook voor andere SOA’s.

Welke SOA’s kunnen door anale sex worden overgedragen

SOA’s die je kan krijgen door anale seks zijn:
Chlamydia
Herpes
Genitale wratten
Gonorroe
Hepatitis B
HIV
Syfilis

Andere risico’s van anale sex

Tijdens anale sex heb je niet alleen meer risico’s op een SOA, maar ook meer kans op lichamelijke klachten. Anale seks kan aambeien (hemorroiden) veroorzaken, dit zijn kleine uitstulpingen rond de anus of aan de binnenkant van de anus die vaak pijnklachten geven, maar ook makkelijk kunnen gaan bloeden. Daarnaast kan het zo zijn dat als je te wild bent je een darm kan perforeren. Dit betekend eigenlijk dat je een stukje van de darm scheurt, dit is een ernstige situatie waarbij je veel bloed kan verliezen. Mocht het zo zijn dat je veel bloed verliest tijdens de anale seks en het stopt niet, is het belangrijk meteen een dokter op te zoeken.