Van de risico’s van SOA’s zijn veel vrouwen op de hoogte. Een van die risico’s is onvruchtbaarheid. Dit kan tijdelijke of permanente onvruchtbaarheid zijn. Dit betekent niet dat elke vrouw met een SOA’s gelijk onvruchtbaar is voor een bepaalde tijd. Het oplopen van een SOA is altijd mogelijk tijdens wanneer er onbeschermde seks contact is geweest. Ook tijdens de zwangerschap is dit mogelijk. Met deze blogpost willen we extra informatie geven over zwangerschap en de risico’s van de SOA’s: Chlamydia en Gonorroe.
Bij vrouwen kunnen de SOA’s Chlamydia en Gonorroe aanwezig zijn zonder dat er enkele klachten merkbaar zijn. De meeste vrouwen hebben namelijk bij Chlamydia helemaal geen klachten. Dit betekent niet dat wanneer de SOA geen klachten kan geeft er geen blijvende schade kan ontstaan.
CHLAMYDIA
Een van de risico’s van Chlamydia tijdens de zwangerschap is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het oplopen van Chlamydia tijdens de zwangerschap heeft ook nog andere risico’s. Het kindje loopt het meeste gevaar. De Chlamydia bacterie kan namelijk een oog- of longontsteking veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarnaast kan het bij de moeder leiden tot het vroegtijdig breken van de vliezen. De Chlamydia infectie kan niet worden overgedragen van moeder op kind.
GONORROE
De mogelijke gevolgen van Gonorroe tijdens de zwangerschap zijn vrijwel identiek aan die van Chlamydia. Het kan namelijk ook zorgen voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarnaast kan het ook een longontsteking veroorzaken bij het kind. Bij Gonorroe is de infectie van over te dragen van moeder op kind.